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Question:

If a satisfaction comes in with the language from the “holder, 
owner, assignee, or successor of the mortgagee’s interest in 
the mortgage” statute, but the drafter includes an FKA for 
the signer without detailing how the name changed, do you 
require a refile of a document to show how the name 
changed? 

Would the last holder of record on the certificate make a 
difference? 

Kimberly



Answer: 
The important piece is a party signing saying it is the 
holder/owner.
Former names don’t matter in my opinion because they 
don’t impact the fact that the current entity is alleging 
it is the holder/owner. 
Related: if a satisfaction includes the holder/owner 
language but is executed by X as AIF for the 
holder/owner, then the POA is required.  

Kimberly



Question:
COT is in the name of First Northwestern National Bank of Random 
City. Through a series of name changes and mergers, this is now Wells 
Fargo. The title company has submitted a Secretary’s Certificate 
attaching copies (not certified) of all of the various name changes 
which establish that FNNBRC is now WF. Presumably this is so they 
don’t have to obtain certified copies of each document and pay to 
record each document separately, which is our normal policy. Should 
we accept this Secretary’s Certificate to establish the name change?

Kimberly



Answer: 

Pros of accepting: 
◦ “links in the chain” are all there (name changes establish chain 

from FNNBRC to WF).   

Cons of accepting: 
◦ attached documents are not certified

◦ cannot be indexed by each financial institution’s name (so not 
searchable by grantor/grantee)

◦ less recording fees 

Kimberly



Related Question:

When a mortgagee is Bank A and a satisfaction 
comes in from Bank B and no assignment is of 
record, what is required to properly 
demonstrate that Bank A’s name has changed to 
Bank B? 

Kimberly



Answer: 
Depends on whether 507.411 (successor by merger) or 507.403 
(holder/owner) statutes apply.  

Examiner approach varies; some accept an f/k/a reference (e.g. Bank 
B, f/k/a Bank A), some want an “Affidavit of Identity” to explain the 
variance, and some want certified copies of the name change/merger 
documents. 

An Affidavit with attached documentary evidence or certified copies 
would be preferable. 

Kimberly



There is a mortgage foreclosure sale by senior 
mortgage holder with two subordinate mortgages to 
different mortgagees. No other liens. Buyer at 
foreclosure sale obtains and files a quit claim deed 
from the mortgagors and spouses, if any, as well as 
satisfactions and/or releases of the junior mortgages 
and deeds the property to a third party. Is a 
proceeding subsequent required under Minn. Stat. §
508.58 to issue a new Certificate of Title?

Bob

Question:



No. Clear title has now vested in new 
owner through deeds and 
satisfactions/releases, and new owner has 
not acquired title through foreclosure 
action so proceeding subsequent is 
unnecessary.

Bob

Answer:



Warranty Deed conveys property to third 
party. Husband and wife as joint tenants are the 
owners on the Certificate of Title. There is no death 
certificate filed on the Certificate, but the Warranty 
Deed acknowledges wife’s status as a widow. Is the 
inclusion of “widow” sufficient to transfer the 
property?

Racheal

Question:



No. While Title Standard #10 states “Where the record shows 
that a grantor was married and the conveyance out recites that 
he or she is a widower or widow, that recital will be taken as 
sufficient proof of death of the spouse and that the grantor has 
not remarried,” Minn. Stat. Section 508.71 Subd. 5 specifically 
states “In case of a certificate of title outstanding to two or 
more owners as joint tenants, upon the filing for registration of 
a record of death of one of the joint tenants and an affidavit of 
survivorship, the registrar without the order or directive shall 
issue a new certificate of title for the premises to the survivor in 
severalty or to the survivors in joint tenancy as the case may 
be.”

Racheal

Answer:



When are minor variances in legal 
description or names acceptable?

Lot 10 versus Lot Ten; John Smith A/K/A 
John T. Smith versus John Smith aka 
John T. Smith.

Wayne

QUESTION: 



When the intention of the document is 
clear. Torrens documents must be 
accurate, not perfect.

Wayne

ANSWER:  



With a deed, we always make sure the 
sellers’ names are exactly as shown on 
the COT (with middle initial, without, 
full middle name, etc.) Since a TODD is 
like a transfer document, should the 
same rule apply?

Susan

Question:



The TODD grantor name should be reasonably close to the Fee Owner name. 

TODDs must be filed before the grantor dies, to be valid. In case it is a deathbed situation, err on 
the side of filing the TODD. The TODD can be revoked or replaced by a subsequent TODD, if 
necessary to fix a name problem.     Additionally, there is no requirement in Chapter 508 that a 
Deed grantor’s name must be an exact match to the FO.

Susan

Answer:



Question:

TODD affecting only Torrens property was erroneously 
recorded in the same county’s abstract records. 
Grantor-owner dies. 

1. Can the TODD subsequently be memorialized on 
the COT after Grantor-owner’s death?

2. Is the TODD still valid? 

Kimberly



Answer: 
1. Be careful rejecting TODDs for recording. 

2. Validity is questionable/arguable in this situation. 

Moral of the story: if the TODD is not registered on the 
specific COT prior to the grantor-owner’s death, seek 
Examiner input. 

The statute (507.071) defines “recorded” in way that can 
result in various interpretations of validity. 

Kimberly



Local attorney calls Registrar of Titles questioning the 
validity of documents to be recorded conveying 
property by an Attorney-in-Fact (AIF). Attorney states 
the documents should not be recorded and the 
conveyance is not a legal sale because 2 individuals, 
both of whom are designated as “Principals” signed 
one Power Of Attorney (POA), and the AIF indicated 
on the POA is a realtor.

Racheal

Question:



The legality or effectiveness of a POA is not 
impacted by having two principals sign the 
same document as it does not appear to be 
prohibited by statute. The con of accepting 
this POA would be the inability to collect 
the additional recording fee, but do not 
know of a valid reason for rejection.

Racheal

Answer:



Who must execute a POA from a 
Limited Partnership to an 
attorney-in-fact?

Wayne

QUESTION: 



The general partner.

Wayne

ANSWER:  



Owner and Mortgagee of Lot 1 sign a 
Declaration of Easement creating an 
ingress/egress easement over the south 
10 feet of Lot 1 for the benefit of Lot 1 
only.
Should the Registrar accept it?

Susan

Question:



Yes. Take the Declaration of Easement and put it on all Certificates of Title for Lot 1, if Lot 1 is 
later sold off in parts. The common law doctrine of merger is modified by Minn. Stat. 507.47:

507.47 CREATION OF SERVITUDES BY COMMON OWNER.

An easement, condition, restriction, or other servitude that is imposed on real property by a 
recorded instrument and is not in violation of law or public policy, is valid notwithstanding the 
common ownership, when the easement, condition, restriction, or other servitude is imposed, of 
any of the real property burdened or benefited by the easement, condition, restriction, or other 
servitude. A conveyance of all or any portion of the real property includes the benefits and 
burdens of all easements, conditions, restrictions, or other servitudes validated under this 
section, except as provided by sections 500.20 and 541.023. The common law doctrine of merger, 
and not this section, applies whenever, after ownership of any of the real property is severed, all 
of the real property burdened or benefited by an easement, condition, restriction, or other 
servitude again is owned by a common owner.

History: 

2001 c 50 s 1

Susan

Answer:

https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/500.20
https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/541.023
https://www.revisor.mn.gov/laws/?id=50&year=2001&type=0


A is the registered owner.  Two deeds are submitted for 
recording in same package.  By a July 10, 2018, QCD, B 
conveys the land to C. The second deed is a warranty deed, 
with proper POA (this is why the Examiner has it) dated 
August 10, 2018, for land from A to B. QCD is returned by 
Examiner stating that a QCD does not convey after acquired 
title per Minn. Stat. § 507.07. QCD returned a week later 
with date of instrument crossed off and Sept 10, 2018 hand 
written in for date of deed. Should you accept the QCD? 

Bob

Question:



I would refer to Examiner pursuant to Minn. 
Stat. § 508.13 and if I were Examiner, I would 
require Affidavit of grantor on QCD that deed 
was intended to convey after-acquired title or 
that grantor ratified it subsequent to date of 
warranty deed.  Examiner should attach Affidavit 
to Directive and Directive should be 
memorialized.

Bob

Answer:



Question:

Can you require a document to be recorded 
if another document submitted for recording  
makes reference to it (e.g. an amendment to 
a lease is submitted but the underlying lease 
is not recorded)

Kimberly



Answer: 
508.51 says that a when voluntary instrument made by a registered 
owner is presented for recording the registrar shall enter a new COT 
or make a memorial and it is binding on the registered owner and all 
persons claiming under the registered owner 

◦ Stat. previously required presentation of the owner’s duplicate, 
which authorized the registrar to memorialize or issue a new COT

◦ When Stat. was amended to remove requirement of owner’s 
duplication, permissive language (“authorized to”) turned in 
required (“shall”)

◦ I question intent of statutory revision

Kimberly



How should the “running in favor of” text be completed for a 
Transfer on Death Deed with both direct and contingent 
beneficiaries?

Denise Coleman, or if she predeceases me, to her children, 
Mary Coleman and Zane Coleman; AND Carl North, or if he 
predeceases me, to his child, Cooper North.

Wayne

QUESTION:



Designates Beneficiaries, see 
document.

Wayne

ANSWER: 



AIF executes a warranty deed and Affidavit 
of AIF, placing deed in escrow with the title 
company pending the funding of the sale. 
Principal of the POA passed away the day 
after the deed and affidavit were executed 
and delivered to title. Should the deed and 
affidavit be accepted for recording? 

Racheal

Question:



Yes. An Examiner would likely not know about the death of the 
principal, and if the AIF executed the deed and affidavit on the 
same day, the statements contained in the Affidavit would be 
correct. Another angle, per Minn. Stat. Section 508.47 Subd. 1, a 
deed for registered property doesn’t transfer title until it is 
recorded (508.47 Subd.1); prior to recording it is only a contract 
between the parties. Title to the property would vest in the 
heirs/devisees upon death of the principal, but would still be 
subject to the contract formed by the deed signed by the 
AIF. Ultimately heirs/devisees could challenge the validity of the 
deed during the administration of decedent’s estate. 

Racheal

Answer:



Is an electronic certification of a document 
acceptable?

Susan

Question:



Yes, if electronic certification is authorized by law of the 
state of the keeper of the record.

507.24 Subd. 1 If …the other instrument affecting real estate 
is executed out of state, it shall be entitled to record if 
executed as above provided or according to the laws of the 
place of execution so as to be entitled to record in such 
place.

Unless it looks suspicious, it’s probably not necessary to 
research the authority.

Susan

Answer:





Certificate of Title has two owners, Carol 
and Walter.  Carol, single, signs one deed to 
grantee while Walter, married, signs a deed 
to grantee and Susan, married to Walter, 
signs another deed to grantee.  Should 
deeds be recorded and new Certificate of 
Title be issued to the grantee?

Bob

Question:



Deed from Carol conveys her undivided interest in 
property to grantee and should be memorialized and 
grantee may request a Certificate of Title for 
undivided interest acquired from Carol pursuant to 
Minn. Stat. § 508.421, Subd. 2.  Since no way to know 
if homestead property or not, separate deeds from 
Walter and his spouse not sufficient to transfer 
Walter’s interest to grantee.  Minn. Stat. § 507.02.  
Would memorialize Walter’s and spouse’s deeds, 
however.

Bob

Answer:



ROW Plat and deed to the County for Parcel 19 
of ROW Plat #35 was memorialized on the 
Certificate of Title. Does it take an Examiner’s 
Directive to change the face of the Certificate to 
except out this conveyance or can we make a 
new cert and do that ourselves like we would 
with a normal sale?

Racheal

Question:



Minn. Stat. Section 505.1793 Subd. 5 and Minn. Stat. Section 160.085 
Subd. 3(b) both state that land acquisition by the governing body for 
public transportation by instrument of conveyance may refer to the 
map or plat and parcel number, together with delineation of the 
parcel, as the only manner of description necessary for the 
acquisition.”

I would treat the conveyance like a “normal” sale of a portion of the 
property. Memorialize the ROW Plat (with the legal description 
identified by parcel number) and the deed on the Certificate. Cancel 
the existing Certificate and issue a new Certificate to the grantee of 
the right of way parcel, and a residue Certificate to the grantor for 
the portion of land not conveyed.

Racheal

Answer:



Is a conveyance to two people as 
“tenants by the entirety” acceptable?

Wayne

QUESTION:   



Yes, it results in tenancy in common.

Wayne

ANSWER: 



Probate disclaimer is requested to be memorialized stating 
that a beneficiary under the trust disclaims ½ of the real 
property.  It also states: “No part of this instrument is to be 
construed as a Renunciation and Disclaimer of my right to 
receive the other ½ of that share to be distributed to me 
upon decedent’s death pursuant to the trust.” Should this 
be entered on Certificate? What if already on Certificate and 
Trustee’s deed, with proper Affidavit of Trust and Certificate 
of Trust, is then submitted for recording which conveys all 
land owned by the trust to others. What do you do?

Bob

Question:



Require Disclaimer be made part of Claim of Unregistered 
Interest pursuant to Minn. Stat. § 508.70.  

Court order or certification of Examiner required pursuant to 
Minn. Stat. § 508.62; if Disclaimer already memorialized, 
would direct issuance of new Certificate of Title to grantee 
named in Trustee’s deed, ignoring disclaimer on basis of 
Minn. Stat. § 508.48:  “Neither the reference in a registered 
instrument to an unregistered instrument or interest nor the 
joinder in a registered instrument by a party or parties with 
no registered interest shall constitute notice, either actual or 
constructive, of an unregistered interest.”

Bob

Answer:


